Η αρχαιότερη παράσταση, η οποία περιέχει αθλοπαιδιές και τμήματα του Παγκρατίου χρονολογείται από το 1600 π.χ. και βρέθηκε στην Αγ. Τριάδα στην Κρήτη. Υπάρχει όμως το παγκράτιο από πολύ παλαιότερα και είναι καταγραμμένο ΩΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ διότι αναφέρεται στα ΟΡΦΙΚΑ και συγκεκριμένα στο στίχο 586 των Αργοναυτικών.

Επίσημα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην 33η Ολυμπιάδα το 648 π.χ. Κατά τον Πλούταρχο ευρετής του παγκρατίου είναι ο Θησέας, ο οποίος με το παγκράτιο νίκησε τον Μινώταυρο και κατά τον Παυσανία ο Ηρακλής. Το όνομά του προέρχεται από τα ΠΑΝ + ΚΡΑΤΟΣ που δηλώνει αυτόν που κατέχει την εξουσία, αυτόν που νικά με την απόλυτη δύναμη – γνώση.

Στα αρχαιότερα γνωστό λεξικό του Σουίδα, αναφέρεται ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΠΥΓΜΗ, ΑΓΩΝ, ΑΘΛΗΣΙΣ, και ΠΑΓΚΡΑΤΙΑΣΤΗΣ ΤΑΙΣ ΧΕΡΣΙ ΚΑΙ ΠΟΣΙ ΠΥΚΤΟΜΑΧΟΥΣΙ,
Κατά τον Φιλόστρατο, η ΠΑΛΗ, η ΠΥΓΜΗ και το ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ, μπήκαν στους ολυμπιακούς και τους άλλους Αγώνες Ίσθμια, Νέμεα, Πύθια κ.α Ως άθλημα ενώ είχαν δημιουργηθεί για μαχητική εκπαίδευση των Ελλήνων αφού στις μάχες του Μαραθώνα, τις Πλαταιές και τις Θερμοπύλες.

To KΠA δημιουργήθηκε το 1995 τον Ιανουάριο στην Θεσσαλονίκη. Είναι η προσπάθεια που έκανα και συνεχίζω να κάνω για την σωστή διάδοση των Μαχητικών Τεχνών με ένα πιο σύγχρονο τρόπο διδασκαλίας. Οι λόγοι που με οδήγησαν ήταν οι εξής:

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι στην εποχή που ζούμε οι ευθύνες κάθε γονιού απέναντι στο παιδί του είναι αυξημένες και η επαγρύπνηση για την προφύλαξή του από τους διάφορους κινδύνους που καραδοκούν γύρω του είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Σήμερα λοιπόν που η βία μπήκε για καλά στην ζωή μας με κάθε μορφή όπως βιασμοί, ναρκωτικά, κλοπές, κακοποιήσεις, κλπ. είναι αναγκαίο κάθε άτομο, πέρα απ’ την νουθεσία και την φροντίδα των γονιών, να έχει και την δυνατότητα αυτοπροστασίας.

Με αυτή την σκέψη και με την ελπίδα ότι αυτή την αυτοπροστασία και την αυτοπεποίθηση θα προσφέρω στους συνανθρώπους μου και θα βάλω 1 λιθαράκι στην προσπάθεια, ειδικά των πιο μικρών σε ηλικία μαθητών μου, τους για να σταθούν στα πόδια τους πιο ικανοί και με θάρρος να αντιμετωπίζουν κάθε αντιξοότητα της ζωής ξεκίνησα να διδάσκω και δημιούργησα την ΚΠΑ.

Η πορεία μου ξεκίνησε από το 1995 τον Ιανουάριο στο γυμναστήριο ΡΥΘΜΟΣ στην Κηφισιά Θεσσαλονίκης. Σταμάτησε τπ 1998 γιατί πήρα το πτυχίο μου από το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και συνεχίστηκε μετά την απόλυσή μου από το στρατό το 2000 ως Έφεδρος Ανθυπίλαρχος πρώτα στον Σ.Μ.Τ. Μώλου από τον Μάρτιο του 2001 ως σήμερα και στον Σ.Π.Α.Λεωνίδας Λαμίας από το 2003 τον Σεπτέμβριο ως σήμερα.

Συνοδοιπόρος σε αυτή την προσπάθεια και με αδερφική υποστήριξη σε δύσκολες εποχές ο Δημήτρης ο Μαρούλης που διδάσκει μαζί μου στην Λαμία από το 2004 οπότε επέστρεψε από Γερμανία και από το 2007 έφερε στα μέλη μας και τον Σ.Π.Α. Μακρακώμης.

Στις σχολές αυτές οι μαθητές μας διδάσκονται το ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ και τα αθλήματα του OKINAWA KARATE του JUDOι του TKD αλλά και του BRAZILIAN JIU JITSU.

Στην πορεία μου αυτή με βοήθησαν: o Δάσκαλός μου Παναγιώτης Κουτρούμπας και ο προπονητής μου στην Θεσσαλονίκη και αυτός που με ολοκλήρωσε ως αθλητή ο Σταύρος Ορφανίδης.

Η ομάδα άλλαξε ονομασία τον Ιούνιο του 2011 στα πλαίσια της ένωσης των συλλόγων μου αλλά και των συνεργατών μου και των μαθητών μου γύρω από εμένα και από τότε ονομάζεται ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ. Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την ομάδα του BJJ Checkmat και τον Chico Mendez ως κεντρικό προπονητή υπό τον Leo Vieira η ομάδα έγινε Μυρμιδόνες CheckMat Hellas!

 


Ομάδα Μυρμιδώνων:

 

Παγκράτιο - Δημήτρης Μαρούλης

Bjj - Βασίλης Καπιρέλης

Ενεργά Μέλη - Αριστοτέλης Σεϊταρίδης, Δημήτρης Κόντος, Κώστας Τσούφτερης, Νίκος Κυριαζής, Σάββας Μόσχος, Χρήστος Στεργιάτος, Νικόλας Ράπτης

Συντονιστής - Ευάγγελος Kούτρας

Κορυφαίος Προπονητής Bjj - Chico Mendez

 

Αυτή είναι η ηγεσία της ομάδας μας.

www.pangratio.gr
Παπαποστόλου 4 Λαμία Ελλάδα Τ.Κ 35100 Tηλ 22310-31680 Κιν 6977-281335
Σχεδίαση & Υλοποίηση Γιάτσης Βίκτωρ